De ce a venit vremea schimbării?

Vremea schimbarii

Se vorbeste din ce in ce mai des de managementul conflictelor, de cum ar trebui sa acordam feed-back in comunicare, de dezvoltare personala, de control, de resuscitarea motivatiilor, toate lucruri pe care ar trebui sa le imbratisam, sa le invatam, pentru a fi cu un pas inaintea celorlalti in jobul/cariera noastra si in toate relatiile interpersonale pe care le construim.

A fii bun in ceva a devenit mai greu decat oricand....iar a fi bun cu noi si cu cei de langa noi a fost uitat...

Dar daca am privi lucrurile altfel?.. Daca pur si simplu am incerca in fiecare zi, macar o data pe zi, sa facem lucrurile altfel decat le facem in mod obisnuit? Daca in loc sa repezim copilul sa se scoale mai repede ca intarzie la scoala i-am zambi si i-am ura: Buna dimineata, soare!; daca in loc sa-i scoatem degetul taximetristului care ne-a taiat calea l-am saluta si i-am face semn sa treaca...; daca in loc sa ne ponegrim seful in prima pauza de cafea si tigara, l-am chema si pe el sa punem la cale ceva interesant; v-ati intreba cum s-ar schimba treburile?

Va spun eu: in BINE... (si nu trebuie sa ma credeti, ar fi bine sa incercati!...)

E posibil si foarte probabil ca lumea sa va ma ia drept „nebun” in primele experimente de acest gen, dar treptat, cu cat veti persevera mai des, o sa obtineti o atitudine mult imbunatatita din partea celorlalti...E acel ceva nedefinit pe care il atragi in viata ta si pe care psihologii il numesc in limbajul lor fandosit „self-fulfilling prophecy”.

Poti deschide ferestre spre orizonturi nebanuite....si nu-i asta extraordinar?

Daca nu dai, nu primesti, daca nu ceri nu ti se da....

Legi simple si de bun simt care ne insotesc de la inceputul inceputurilor. Competitia exacerbata, independenta, individualismul, tot ce a insemnat filozofie de viata pana mai ieri e posibil sa trebuiasca schimbat. Nu ma intelegeti gresit. Iubesc individualismul, lucrurile care ne apartin intim, unice si irepetabile. Dar prea mult cautam deosebirile dintre noi si prea des uitam ca ne tragem din acelasi pamant si ne curge prin vene acelasi sange cald si rosu.

Prea des uitam sa mai fi oameni cu oamenii de langa noi ..Prea des esuam in a ne demonstra noua si/sau celor de langa noi ca ne putem descurca si singuri.

Daca am fi reusit sa ne descurcam singuri nu am mai fi inventat civilizatia.... Ne-am nascut si ne nastem primitivi – am inventat societatea si civilizatia ca sa ne protejam si sa evoluam.

Daca nu aveam nevoie de societate – nu am fi nascocit-o.


Un apel la bunavointa si la iubirea de semeni.....